Krediti za izolaciju kuća i alternativne energente

Bez autora
Feb 20 2012

Srbija je na evropskom začelju u pogledu energetske efikasnosti pre svega zbog ignorisanja činjenice da su energenti koji se tradicionalno koriste sve skuplji i to se u narednim godinama mora promeniti.Vlada planira da se briga o problemu efikasnijeg korišćenja različitih vidova energije u budućnosti poveri Fondu za zaštitu sredine, i on će biti institucija koja će finansirati i subvencionisati investicije u ovoj oblasti, čime će biti stvoren mehanizam da građani štede energiju uz pomoć države.

Krediti za izolaciju kuća i alternativne energenteSrbija je na evropskom začelju u pogledu energetske efikasnosti pre svega zbog ignorisanja činjenice da su energenti koji se tradicionalno koriste sve skuplji i to se u narednim godinama mora promeniti - najavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, koji je posetio subotički Dom za decu Kolevka, gde se uz podršku ovog ministarstva radi upravo na povećanju efikasnosti ovog objekta.

Kako je najavio ministar, Vlada planira da se briga o problemu efikasnijeg korišćenja različitih vidova energije u budućnosti poveri Fondu za zaštitu sredine, i on će biti institucija koja će finansirati i subvencionisati investicije u ovoj oblasti, čime će biti „stvoren mehanizam da građani štede energiju uz pomoć države“.

U okviru tog projekta biće angažovan i veći broj domaćih malih i srednjih preduzeća, a već za ovu godinu predviđena je milijarda dinara bespovratnih sredstava kao pomoć državnim institucijama i ustanovama radi povećanja energetske efikasnosti svojih objekata. Ta sredstva će se već od prvog marta dodeljivati lokalnim samoupravama i budžetskim institucijama, a oni će od tog novca na svojim zgradama menjati prozore i vrata, popravljati krovove, i uvesti neki od sistema alternativnog zagrevanja, odnosno postavljati kotlova na biomasu, toplotne pumpe i slično, najavio je Oliver Dulić.

Građanima, međutim, država neće davati subvencionisana sredstva za tu namenu, već kredite, u kojima će ona preuzeti plaćanje kamata. Domaćinstva će moći da dobiju kredit za poboljšanje toplotne izolacije svojih domova, ali i za uvođenje nekog sistema alternativne energije. Uopšte efikasnije korišćenje energije biće jedan od prioriteta u narednim godinama u našem radu, jer će to značiti značajne uštede i u kućnim budžetima i konačno u čitavom društvu, istakao je ministar Oliver Dulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik